23 februari 2023 | Creatief, Werkwijze

De voordelen van het gebruik van een tijdlijn

Van je persoonlijke ontwikkeling tot de wereldgeschiedenis in kaart brengen… een tijdlijn maken is een fijn en krachtig hulpmiddel! Op een tijdlijn orden je gebeurtenissen of plannen in te tijd en krijgt zo een visuele weergave die meteen veel inzicht geeft. Wil je begrijpen hoe belangrijke gebeurtenissen in je leven met elkaar in verband staan? Of zoek je een manier om je doelen te plannen en te organiseren?  Het maken van een tijdlijn biedt dan heel veel voordelen.

Waarom zou je een tijdlijn maken?

 • Een tijdlijn gebruiken om ervaringen te ordenen
  Als je gebeurtenissen chronologisch uitwerkt op een tijdlijn, ontstaat overzicht en rust. Je kunt een tijdlijn maken van de geschiedenis in het algemeen, maar ook van een periode, een reis, een belangrijke episode. Heerlijk als er veel tegelijk gebeurt, bijvoorbeeld in een periode van ziekte, een verhuizing, of een zwangerschap. Je zet de tijdlijn in als extern geheugen en ziet gemakkelijk hoe het leven zich ontvouwt.
 • Inzicht krijgen in verbanden
  De tijdlijn kan ook helpen om te reflecteren. Je ontdekt misschien de context van een gebeurtenis, snapt welke omstandigheden meespeelden. Wat kwam eerst, wat volgde? Welke dingen speelden tegelijk? Door alle informatie op een tijdlijn te zetten ontdek je zomaar nieuwe invalshoeken en inzichten.
 • De tijdlijn inzetten bij de verwerking van emoties
  Heb je te maken met verdriet, verlies, ziekte of rouw? Of ga je door een periode van grote veranderingen, ga je van de ene naar de andere levensfase? Het maken van een tijdlijn helpt dan niet alleen om gebeurtenissen op een rijtje te zetten, maar ook de gevoelens die erbij horen. Schrijven, bezinnen, rust inbouwen en uitzoomen… De tijdlijn geeft je een beter begrip van hoe dingen zijn gebeurd en welke invloed ze op je hebben gehad. Daarmee bezig zijn helpt om bij de verwerking van deze emoties.
 • De tijdlijn gebruiken voor een planning
  Natuurlijk is een tijdlijn ook heel handig bij het maken van plannen en het stellen van doelen. Door belangrijke mijlpalen in de toekomst op te nemen, kan je je doelen beter beheren en prioriteren. En je houdt zicht op de tijd, op de knooppunten en de logische volgordelijkheid.
 • Jouw persoonlijke creatieve tijdlijn
  Het maken van een tijdlijn is een creatief  proces. Of je nou alleen schrijft, of juist houdt van tekenen, handletteren of fotograferen… De tijdlijn vormt jouw vaste basis waarlangs je je verhaal vertelt, op een manier die bij je past. Dat is leuk en ontspannend en een nieuwe werkwijze om je verhalen op een heel persoonlijke manier vast te leggen.
 • Bewaren en overdragen
  Je herinneringen vertellen, bewaren en delen? Dat gaat zoveel gemakkelijker als je een tijdlijn inzet. Je hoeft niets meer vast te houden en te herinneren maar creëert een handig naslagwerk. Zodra je je tijdlijn uitvouwt zie je meteen weer hoe het was en kun je zo weer bij je herinneringen. Wanneer was dat ook al weer? Met wie en waar? Dat soort vragen ben je voortaan voor.

Zelf een creatieve tijdlijn maken? Kijk in de shop voor een Timeline journal

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2022/11/jaarkalender-op-een-tijdlijn-scaled.jpeg
Inspireer anderen op social media!
Bekijk de Timeline journals
Shop