20 september 2021 | Levensverhalen, Reflectie

Een tijdlijn maken? Dat geeft lucht!

Soms buitelen de gebeurtenissen zo snel over elkaar, dat je geen tijd hebt om tot je door te laten dringen wat het met je doet. Je bent nog niet bekomen van de schrik of je moet je al schrap zetten voor het volgende. Een tijdlijn maken brengt overzicht, rust en ruimte…

Mij overkwam dat gevoel van overspoeld worden toen mijn beide ouders en mijn schoonvader kort na elkaar overleden. In een jaar tijd zat ik drie keer naast een sterfbed en incasseerde alles wat op mijn pad kwam. Tot ik dus uitgeblust naar buiten zat te staren en me afvroeg wat mij in hemelsnaam allemaal overkomen was. Al mijn ervaringen leken samengebald tot één grote kluwen. Wat ik dringend nodig had was overzicht! En daarvoor helpt mij één ding: Een tijdlijn maken.

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2021/09/journal-en-potlood-scaled.jpg

Op zoek naar lijn in de verhalen

Schrijven helpt altijd. Net als zoveel mensen vind ik het helpend om in een dagboek te werken en mijn gedachten aan het papier toe te vertrouwen. Maar nu pak ik liever het Timeline journal erbij en gebruik de kracht van chronologisch werken. In een dagboek raak ik, zodra ik de bladzijde omsla, de samenhang alweer kwijt. In een poging te begrijpen wat ik allemaal heb meegemaakt buitelen de beelden door elkaar: Ziekenhuisbedden, rolstoelen, medicijnen, aftakeling en afscheid. En dat in drievoud; ik krijg het niet op een rijtje. Alles wat ik beleefd heb wil gezien worden, ik moet er aandacht aan besteden om het te verwerken. En dus ga ik aan de slag: een tijdlijn maken, met mijn oude agenda bij de hand.

Een tijdlijn maken is als kralen rijgen

Langzaamaan vult mijn tijdlijn zich. Met hoe ik overhaast Denemarken verliet om bij mijn vader te kunnen waken. De rode klaprozen als bemoedigende lantaarntjes langs de weg als ik in de vroege ochtend naar het verpleeghuis reed. De dagen van waken en wachten. En dan de witte bloem van de rododendron op de kist, die we samen het verpleeghuis uit reden. Even later mijn fragiele moeder in haar bed, de geur van haar parfum, de geluiden van het verpleeghuis. En zo rijgen ook de beelden van het afscheid van mijn schoonvader als kralen aan mijn tijdlijn. Met iedere herinnering die ik in mijn tijdlijn zet, voel ik de last op mijn schouders lichter worden.

Een tijdlijn maken bij ingrijpende gebeurtenissen

Het maken van de tijdlijn is een krachtig instrument: zeker als je in korte tijd veel meemaakt kun je profijt hebben van het maken van een tijdlijn. Life events, of ze nou positief of negatief zijn, vragen veel energie en leveren stress. Om het gevoel van overspoeld te worden te voorkomen, zal het maken van een tijdlijn je helpen:

  • Een moment van rust; tijd om toe te komen aan je ervaringen
  • De chronologische volgorde schept overzicht, iedere ervaring komt op zichzelf te staan en kan de aandacht krijgen die het verdient
  • Daardoor krijg je veel meer rust in je hoofd: die gedachtenstroom komt tot stilstand, je kunt het letterlijk los laten.
  • Ruimte voor nieuw inzicht: Tijd en context worden zichtbaar en verbanden komen in beeld
  • En daarmee ook het inzicht in jezelf: wat zijn jouw triggers en patronen, wat heb je nodig om om te gaan met stress?

Ontrafeld

Mijn tijdlijn vult zich snel en dat geeft veel rust: Ik weet het weer, snap het beter, heb het ontrafeld. Ik ervaar niet langer een kluwen van herinneringen, maar ieder afscheid krijgt weer eigen vorm en inhoud. De tijdlijn helpt mij om te zien wat waarbij hoort, waar de hectiek zat en waar de tussenruimte. Waar het een ophield en het ander begon. Ik hoef niet langer krampachtig vast te houden nu ik alle herinneringen kan parkeren op de tijdlijn. Na verloop van tijd is mijn verhaal compleet, is ieder stukje gezien en leg ik mijn tijdlijn in de la. Voor nu is het werk klaar, er ontstaat weer ruimte voor leven.

Inspireer anderen op social media!
Zelf een tijdlijn maken?
Bestel het Timeline journal