26 maart 2022 | Kinderen, Reflectie

Een tijdlijn maken met je kind

Afgelopen jaar stond in het teken van een overgang: onze jongste dochter Julia zat in groep 8. Een schooljaar waarin kinderen afscheid nemen van de basisschool en een middelbare school kiezen. Niet voor niets markeert school dat jaar met een paar prachtige overgangsrituelen.

En wij ondersteunen dat proces door Julia thuis te laten werken aan een tijdlijn. Ze kleurt en tekent, plakt en schrijft en verwerkt zo alle ervaringen van een bijzonder jaar.

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2021/09/Kind-dat-aan-tijdlijn-werkt-scaled.jpeg

Overgangsrituelen

Belangrijke overgangen in het leven verdienen wat extra aandacht. School speelt mooi in op de verandering die de kinderen in groep 8 doormaken: De klas gaat een kijkje nemen op een aantal scholen in de omgeving en proeft al even de sfeer op de middelbare school. Wekenlang wordt er geacteerd, gezongen en gewerkt aan decors, waarna de kinderen shinen in een musical. Met reikhalzend verlangen kijken ze uit naar het schoolkamp, waarmee ze afscheid nemen van school en elkaar. Nog een high tea, een bezoek aan het zwembad en dan een sprong de school uit… Groep 8 is een schitterend jaar, maar al die indrukken moet je ook verwerken.

Ruimte maken voor verwerking

Schrijven in een dagboek kan helpen om je gedachten te ordenen. Veel leuker is het om lekker creatief aan de gang te gaan en de ervaringen te koppelen aan een tijdlijn. Ik heb een Timeline journal voor Julia ingedeeld in weken. Ze kan zo eenvoudig per week toevoegen wat ze beleefd heeft. Een Citotoets, leren werken in een agenda, de verdeling van de rollen voor de musical… Julia parkeert de mijlpalen op de tijdlijn en schrijft en tekent er geregeld iets bij. ‘Ik heb zo’n fijn overzicht’, verzucht ze, als ze de leporello weer inklapt. Hij gaat weer even in de la, tot er weer nieuwe mijlpalen zijn in te tekenen op de tijdlijn.

Creativiteit laten stromen

Creativiteit is op heel veel manieren belangrijk voor je kind. Met een fijne creatieve werkvorm, zoals werken in een Timeline journal, ontstaat er een momentje van rust, waarin je kind even kan vertragen, kan aanrommelen, gevoelens naar boven kan laten komen. Blijf lekker in de buurt, of geef het goede voorbeeld en doe mee. Vul de tafel met stiften, oude magazines om in te knippen, lijm en verf en laat de creativiteit stromen. Je zult zien dat in die ontspannen sfeer van schrijven en tekenen leuke gesprekjes ontstaan. Je versterkt je onderlinge band, geeft ruimte aan de gevoelens van je kind en vangt tegelijk een heleboel herinneringen voor later. Want die ingevulde tijdlijn is een prachtig bewaaritem, waardoor je kind makkelijk nog eens even terugblikt.

Julia en ik brachten fijne uurtjes samen door aan de keukentafel. En nu is het boek van groep 8 dicht. Tijd voor nieuwe avonturen.

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2021/09/Kind.png
Inspireer anderen op social media!
Timeline journal en kids...
Shop