9 april 2022 | Planner, Werkwijze

Hoe maak je een dagplanning in een Timeline journal?

Heb jij ook dat gevoel, dat de dagen zomaar door je vingers glippen? Je gaat van verplichting naar verplichting en laat de uren die er tussen zitten per ongeluk vol lopen met Netflixen of swipen. Maar waar zit nou eigenlijk de ruimte in je agenda en welke momenten lenen zich voor de dingen die je echt graag wilt doen?

Maak van je Timeline journal een dagplanner. De ordening op een tijdlijn geeft onmiddellijk inzicht en overzicht. Met een dagplanning haal jij het meeste uit je dag.

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2022/04/dagplanning-timeline-journal-scaled.jpeg

De voordelen van een dagplanning

Het is nog best een kunst om grip te krijgen op de tijd die je beschikbaar hebt. Misschien heb je het gevoel dat je nergens tijd voor hebt en maakt daarom geen plannen. Of je schat je tijd te rooskleurig in, stelt dingen uit en komt ineens in de problemen. Stress en doelloosheid zijn het gevolg, je hebt het gevoel niet alles uit je dag te halen. Of je werkt maar door en komt niet toe aan ontspanning. Een dagplanning bijhouden heeft dan ook veel voordelen.

  • Als je je taken en activiteiten zichtbaar maakt op een tijdlijn, helpt de visuele weergave jou. Je ziet letterlijk hoe ruim of krap je in je tijd zit. Je krijgt de kans om een realistische planning te maken waarin werk en ontspanning beiden voldoende plek krijgen.
  • Doordat je dagelijks tijd maakt om overzicht te creëren hoef je minder vast te houden. Je tijdlijn wordt je externe harde schijf, je to-do-lijstjes slingeren niet meer rond maar koppel je aan de uren van de dag die beschikbaar zijn.
  • Doordat je werkt met kleuren en codes bereid je je brein al voor op de doelen die je jezelf gesteld hebt. Daardoor is de kans dat je ook daadwerkelijk in actie komt groot en zul je effectiever zijn.

Het is even wennen om te werken met een dagplanning . Maar voordat je het weet ben je weer helemaal in control.

Hoe maak je een dagplanning in een Timeline journal?

  • Kies een indeling
    Je Timeline journal heeft bullets en een lijn, daar kun je meteen mee aan de slag. Kies de ruimte die je nodig hebt voor een dag: 1 pagina, of misschien zelfs 2 pagina’s naast elkaar (een spread). Een Timeline journal heeft 104 pagina’s, dus je kunt heel wat maanden vooruit.
  • Deel je tijdlijn in
    Wil je 24 uren op je tijdlijn zetten? Of werk je alleen met je wakkere uren? Deel je tijdlijn in, iedere dag op dezelfde wijze. De contouren van je dagplanning staat dan al. Werk een stukje vooruit, zo houd je zicht op de dagen die eraan komen.
  • Kies je stijl
    Wat past bij jou? Kies een stijl die bij je past en die je ook een tijdje vol kunt houden. De een houdt het bij een eenvoudige indeling, lekker doelmatig en strak. Maar als jij creatief aangelegd bent vind je het misschien wel heerlijk om je uit te leven op de vormgeving.
  • Kleuren, arceringen en ikonen
    Kies een kleur of een arcering voor de standaard-activiteiten. Bijvoorbeeld groen voor de uren op school, paars voor huiswerk en blauw voor vrije tijd.
    Teken de meest voorkomende activiteiten in, door een lijn parallel aan je tijdlijn te trekken. Zo zie je meteen alle uren die al bezet zijn, maar ook de tijd die nog uitnodigend open is. Kies handige symbolen om terugkerende taken of activiteiten mee aan te duiden, zo vind je ze gemakkelijk terug.
  • Taken en doelen én ontspanning
    Maak een lijst van je taken en doelen en kijk in welke tijdblokken je daar de komende dagen mee bezig wilt gaan. En belangrijk: Vergeet niet om tijd vrij te houden voor ontspannen, lummelen en luieren. Maak een lijst met jouw meest favoriete bezigheden en zorg dat ze plek krijgen in je dagplanning.
  • Maak handige kadertjes waar je je taken van de dag in in kunt invullen. Zo zie je over de dagen heen snel waar je het te druk dreigt te krijgen en kun je misschien op een rustige dag al even een taak inplannen.
  • Legenda / Key
    Bang dat je niet meer precies weet wat je kleurcodes of iconen betekenen? Maak dan een legenda/key.

Tip: Laat wat ruimte vrij om terug te kijken op je dag, korte aantekeningen te maken, een tekening of een foto in te plakken. Zo verandert je dagplanner gedurende het jaar langzaamaan in je dagboek, waar je later heerlijk in terug kunt bladeren.

Je dagplanning bijhouden

Je dagplanner is nu klaar voor de start. Kies een vast moment op de dag om je dagplanning te checken en bij te werken. Zo houd je verbinding met je dagelijkse workload en gevoel voor tijd. Je bent er misschien een kwartiertje per dag mee kwijt, maar krijgt daar rust en overzicht voor terug. Sta stil bij de taken die je hebt uitgevoerd, het zetten van vinkjes bij je taken geeft voldoening. De tijd die je besteedt aan je dagplanning verdien je ongetwijfeld terug: in effectiviteit, regie en zelfwaardering.

Inspireer anderen op social media!
Timeline journal
Bestellen