6 juni 2022 | Levensverhalen, Werkwijze

Je levenslijn maken; een tijdlijn vol levensverhalen

Je levensverhalen koppelen aan een tijdlijn… hoe doe je dat? Geef eens een voorbeeld van een persoonlijke tijdlijn? Hoe kun je je levensloop eenvoudig vastleggen en er dingen van leren?

Zoek jij ook al een tijdje naar een originele werkwijze om je autobiografische herinneringen vast te leggen? Breng letterlijk lijn aan in je verhalen door ze in chronologische volgorde te ordenen op een tijdlijn. Je krijgt inzicht in hoe dingen zijn ontstaan, in welke volgorde en intensiteit gebeurtenissen zich aandienden. Dat nieuwe perspectief levert een frisse kijk op. Je werkt aan een heel persoonlijke levenslijn, om te koesteren, te delen en te bewaren.

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2022/06/Quote-Storytelling.png

Wat is een levenslijn?

Je levenstijdlijn is een lijn waarop je alles wat je hebt beleefd chronologisch ordent in de tijd. Je start bij je geboorte en rijgt zo alle herinneringen aan de jaren die volgen. Je Timeline journal is daarbij je basis: dit uitvouwbare notitieboek met daarin een lijn leent zich perfect voor het creëren van overzicht. Je werkt erin als in een gewoon boek, maar vouwt je levenslijn ook eenvoudig uit. Zo ontstaat zicht op een langere periode.  En of je dat nou kort en bondig doet of met mooie verhalen, foto’s en tekeningen, dat maakt eigenlijk niet uit. Jouw levensverhalen staan niet langer op zichzelf maar krijgen context in de levenslijn en dat geeft mogelijkheden.

Voordelen van een levenslijn maken

Een levenslijn maken is een manier om alle flarden informatie uit je geheugen, maar ook uit oude agenda’s, fotoarchieven en brieven, bij elkaar te brengen en te ordenen. Resultaat? Een opgeruimde geest en herinneringen om te koesteren.

  • Ben je fan van een dagboek bijhouden, of van autobiografisch schrijven? Dan zal het maken van een levenslijn jou veel plezier brengen.
  • Behoefte aan inzicht in jezelf? Je levenslijn geeft overzicht en kans om uit te zoomen. Zo leer je jezelf beter kennen. Die kans tot zelfreflectie kun je inzetten, bijvoorbeeld als je vragen hebt over de volgende stap in je loopbaan, als je in een coachingstraject zit of met verwerking bezig bent.
  • Je levenslijn vol verhalen is ook het perfecte vertrekpunt om je partner, vrienden, kinderen of kleinkin- deren te vertellen over je belevenissen en levenslessen. Het uitwerken verbindt je niet alleen met jezelf, maar ook met de mensen van wie je houdt.
https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2022/06/Voorbeeld-van-een-levenslijn.png

Hoe maak je een tijdlijn van je leven?

Richt je tijdlijn in als levenslijn, bijvoorbeeld voor ieder jaar een pagina. Nu ben je klaar om je herinneringen wakker te maken en te koppelen aan de lijn. Werk eerst de grote lijnen uit: teken bijvoorbeeld episodes in, zoals kindertijd, studietijd of huwelijksjaren. Weet je nog exacte data, zoals de geboorte van een kind, een diploma of sterfgeval? Parkeer alles wat je te binnen schiet op je levenslijn. En heb je iets nodig om je herinneringen wakker te schudden?

  • Blader in fotoalbums, je fotogalerij op je telefoon of oude agenda’s.
  • Diep dagboeken, vakantieverslagen en oude brieven op.
  • Praat met mensen die je nog kent van vroeger: familie, vrienden, buren, cultuur- of geloofsgenoten, mensen met wie je een hobby uitoefende…
  • Luister naar muziek, blader in boeken of kijk een film.
  • Heb je nog schoolschriften, rapporten, kleurboeken of bankafschriften van vroeger
  • Bezoek de plekken waar je op school zat, woonde, met vrienden kwam. Fiets of wandel een route van weleer.

Vormgeving van een levenslijn

In de Leidraad van het Timeline journal vind je heel veel tips en illustraties om te te helpen je levenslijn overzichtelijk in te richten. Je kunt bijvoorbeeld hechtingssymbolen gebruiken of kleuren en kadertjes inzetten. Binnen de kortste keren staan de contouren van je levenslijn. Schiet er nieuw onderwerp in je gedachten? Maak dan eerst een woordenwolkje en verzamel al je herinneringen die bij dat thema horen. Zodra je weet waar jouw herinneringen passen in je levenslijn, puzzel je ze op de juiste plek.

Zelf het Timeline journal inzetten voor je levenslijn? Timeline journal bestellen > 

 

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2022/06/Woordenwolkje-vol-herinneringen.png
Inspireer anderen op social media!
Levenslijn maken?
Timeline journal