Prachtig zo’n nieuw Timeline journal! Maar ken je dat gevoel dat je niet uit de startblokken komt? Want hoe begin je nou? Misschien zoek je nog naar een goed onderwerp, weet je nog niet hoe je je tijdlijn in moet richten of ben je bang het te verprutsen. Je Timeline journal is nu nog een blanco canvas om je eigen pad in op te tekenen of uit te stippelen. Waar wil jij de tijdlijn voor gebruiken en hoe richt je deze in?
Denk eerst na over wat je graag wilt bereiken met je Timeline journal. Wordt het jouw externe harde schijf, om herinneringen een plek in te geven? Wordt het een verslag, bijvoorbeeld van je zwangerschap of gewoon van je dagelijkse bezigheden, waarin je veel foto’s en knipsels wilt plakken? Wil je graag plannen en organiseren? Of wil je ordening aanbrengen in je levenslijn, om uit te zoomen, te reflecteren, te leren en de rode draad te ontdekken? Het doel van je tijdlijn bepaalt hoe je je Timeline journal inricht.
Benieuwd naar hoe je de leporello makkelijk in kunt delen? Weetjes om in te zetten:
Heb jij al een idee waar je mee aan de slag wilt? Wat is de periode waarvoor jij een Timeline journal in wilt zetten en op welk detailniveau ga je deze vullen? Je zult begrijpen dat een reis van veertien dagen een schat aan informatie biedt op dagelijkse basis. Misschien wil je er alle activiteiten in zetten, de routes die je gereden hebt, de restaurants waar je gegeten hebt, en foto’s of tekeningen van de leukste bezienswaardigheden toevoegen. Je kunt dan ook flink wat ruimte innemen voor één dag.
Als je het leven van je kind van 0-18 jaar in een tijdlijn uit wilt werken, om mee te geven wanneer hij uit huis gaat, zul je waarschijnlijk je lijn in jaren opdelen of voor elk jaar een aparte tijdlijn maken. In dat geval komen er belangrijke ijkpunten uit het leven op de tijdlijn te staan: wanneer zijn zusje geboren werd, wanneer hij naar de middelbare school ging en waar hij zijn eerste baantje had. En dat misschien aangevuld met leuke anekdotes, uitspraken en weetjes, foto’s, tekeningen en briefjes.
Bepaal dus hoeveel tijd je nodig hebt per dag, week, maand, jaar en verdeel de tijdlijn in gelijke delen.
Zodra je de tijdlijn hebt ingericht, borrelen de eerste dingen waarschijnlijk al meteen boven. Dus begin gewoon waar je aandacht naar uitgaat.
Het kan helpen om de gebeurtenissen die je te binnen schieten eerst op post- its te schrijven. Zo hoef je niet meteen te beslissen op welke plek ze horen in de tijdlijn, dat is voor later. Parkeer ze bijvoorbeeld voorlopig op de muur en breng vervolgens ordening aan door ze op chronologische volgorde te plakken. Ook kun je werken met potlood en de tijdlijn eerst schetsmatig vullen. Laat je perfectionisme varen en geniet van het creatieve proces! De Leidraad die bij het Timeline journal zit, staat boordevol leuke vormgeving, ideeën en illustraties!