20 mei 2023 | Levensverhalen

Kun jij ook wel een boek over je leven schrijven?

‘Pfff, ik zou er wel een boek over kunnen schrijven…’ Verzucht jij dat ook wel eens? Niet dat je meteen de ambitie hebt om een dikke autobiografie te schrijven, maar je voelt wel dat je iets te doen staat.

Misschien wil je je ervaringen ordenen;  al die wonderlijke, verdrietige, mooie gebeurtenissen op een rijtje zetten. Je bewust worden van de kracht die je inzette om een grote wending het hoofd te bieden. Onderzoeken wat jouw verlangens zijn en hoe jij floreert. Of misschien wil je met iets meer zachtheid herinneren, eerdere ervaringen en gevoelens integreren tot een verhaal waar je mee verder kunt…

Je levensloop als bron van inspiratie

Herken je dat? Dat je merkt dat je aandacht moet schenken aan ‘eerder’, om opgeruimd bezig te kunnen gaan met ‘nu en later’? Je levensverhaal is je belangrijkste bron van informatie: over wie je bent, wat bij je past, over wat werkt en niet, over hoe je je verhoudt tot anderen. Het helpt om te herinneren, te vertellen, doorleven, delen en koesteren. Maar: Hoe pak je dat aan en hoe zorg je dat je niet verzuipt in de veelheid ervan? En ook: wat doe je als je wel je verhaal wilt uitwerken, maar geen ambitie hebt om er echt een autobiografie van te maken?

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2022/06/Quote-Storytelling.png

Een levenslijn maken

Ik deed dat door een levenslijn te maken: de tijdlijn van mijn leven, waarop ik alle episodes, mijlpalen, relaties, keerpunten, activiteiten en plekken ordende in de tijd. Zonder dat ik daar lange verhalen over hoefde te schrijven, met levendige personages en plots. Het werd een tijdlijn vol markeringen, lange lijnen, momenten, kleine anekdotes, met een foto of tekening hier. En al doende ontdekte ik context en samenhang, zag ik verbanden, rode draden en een voorzichtige lijn van groei. En kwam er rust, inzicht en ruimte en ik vond mijn zachte kracht

Op een tijdlijn mag alles er zijn (je kunt moeilijk die rottige 5 jaren skippen of een minder plezierige relatie weglaten), wordt zichtbaar hoe alles bijdraagt aan jouw eigenheid. En je krijgt ruimte voor reflectie: want klopt het verhaal dat je over jezelf kent nou eigenlijk wel? Of zijn er misschien wel heel nieuwe invalshoeken te vinden waarmee je jezelf meer recht doet?

Een tijdlijn is in een handomdraai gemaakt als je een Timeline journal inzet: Dit uitvouwbare notitieboek geeft jou een doorgaande lijn om al je verhalen op in te tekenen. Bij de Lifetime editie zit ook een volledige werkwijze om herinneringen wakker te maken. In de Leidraad komen alle levensfases aan bod, met invulvelden, vragen en leuke invalshoeken om je tijdlijn mee te verrijken.

Herinneringen ophalen en vertellen

Als je met een tijdlijn werkt hoef je geen samenhangend verhaal te vertellen, je tijdlijn is je houvast. Daarom kun je gemakkelijk aan de slag met losse herinneringen. Zorg voor een fijne balans en besteed niet alleen aandacht aan de zware en moeilijke thema’s. Juist in het vertellen van kleine vrolijke en warme herinneringen kun je veel plezier en kracht vinden.

  • Wil je een herinnering wat verder uitwerken? Maak dan eerst een woordenwolk.
  • Je plaatst het thema op het midden van een vel papier en schrijft er al je associaties en herinneringen omheen. Zo heb je snel alle facetten van je herinnering in beeld. En al snel wordt het door het werken met steekwoorden duidelijk waarom die herinnering belangrijk voor je is.
  • Wil je de herinnering wat verder uitwerken? Probeer in ongeveer 10 zinnen een kort verhaal te schrijven. Zet al je zintuigen in en vertel het zo levendig mogelijk, zodat iemand die ernaar luistert het helemaal voor zich kan zien.
  • Is je verhaal klaar? Kijk nu welke titel past bij je herinnering.
  • Teken op je tijdlijn in wanneer het verhaal zich afspeelde en bewaar je schriftje vol verhalen bij je tijdlijn
https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2022/06/Woordenwolkje-vol-herinneringen.png

Een kantelpunt beschrijven

Zodra je tijdlijn gevuld is kun je op zoek naar belangrijke momenten: de kruispunten en keerpunten in je leven. Het gaat om de momenten waarop je een beslissing nam, of iets drastisch veranderde.  Soms viel er echt iets te kiezen: een nieuwe baan, een andere woonplaats of een nieuwe liefde, studie of hobby. Maar misschien bracht het leven je vanzelf op een keerpunt, de wereld veranderde ineens. Je kreeg een ongeluk, won de loterij of belandde in een burn-out. Je kreeg een tweeling, verloor een dierbare, ging failliet of verhuisde met je ouders mee naar het buitenland.

Ook een aha-erlebnis kan een keerpunt blijken: een inzicht, een gesprek, een boek dat jou op een nieuw spoor bracht. Je ging met een andere bril kijken, of je opvattingen verschoven. Dat zorgde ervoor dat je andere keuzen ging maken, nieuwe dingen aandurfde, jezelf over een drempel heen bracht.

Die keerpunten zijn vaak cruciaal: het zijn momenten van groei. Je moet je aanpassen, je leven (een beetje) anders inrichten. Dat kan lastig zijn, maar biedt ook de kans om bewust invulling te geven. Je slaat een nieuwe weg in en werkt aan nieuwe gewoonten. Je bent wakker geschud en denkt na over wat je uit je leven wilt halen. Een keerpunt kan zo groot zijn, dat je alleen nog maar een leven ‘ervoor en erna’ kent. En daarom zijn deze drempelmomenten extra interessant om nog eens aandacht te geven.

Je levensverhaal in beeld

Ben je nog op zoek naar een manier om je tijdlijn meer te laten spreken? Denk dan eens aan beeldmateriaal, ga op zoek naar knipsels, foto’s, brieven en tekeningen.

  • Probeer zoveel mogelijk portretjes van jezelf toe te voegen, je krijgt dan een duidelijker beeld van wie je op dat moment in de tijd was, hoe je eruitzag, wat je uitstraling was
  • Je kunt ook andere persoonlijke dingen toevoegen, zoals een kindertekening die je maakte, een brief, een diploma, een echo of een flard uit een agenda.
  • Denk ook eens aan het tijdsbeeld en zoek plaatjes die passen bij de tijd waarin zich dingen afspeelden. Hoe zag de wereld om je heen eruit? Als jij kind was in de jaren vijftig leefde je in een volstrekt andere wereld dan wanneer je opgroeide in de jaren negentig. Wat is symbolisch voor de verschillende tijden die horen bij jouw levenslijn?
https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2022/06/Voorbeeld-van-een-levenslijn.png

Workshops om lijn te vinden in je Leven

Heb jij ook behoefte om je levensverhaal de aandacht te geven die het verdient? Wil je wel beginnen maar weet je niet hoe? En heb je er echt zin in om samen met anderen de kracht van je levensverhaal te ontdekken? Je kunt ook deelnemen aan de dag-workshop Lijn in je leven. Of wil je diepgaander aan de slag met je levensverhaal? Schrijf je dan snel in voor de serie van 7 bijeenkomsten: Het boek van je leven ‘Lijn in mijn verhaal’

Tip: Zoek je nog naar een mooie besteding van je opleidingsbudget op je werk? Veel werkgevers dragen graag bij aan dit stukje van jouw persoonlijke ontwikkeling en vergoeden de workshop, vraag bij je leidinggevende naar de mogelijkheden.

 

 

Inspireer anderen op social media!
Het boek van je leven schrijven?
‘Lijn in mijn verhaal’