Een kind dat te maken krijgt met jeugdzorg heeft vaak al een hele weg afgelegd. Na een uithuisplaatsing, adoptie of vlucht is de jongere belangrijke connecties misschien kwijtgeraakt: met mensen, plekken en met zichzelf. Wie ben ik eigenlijk? Wat is mijn verhaal? Wat is mij overkomen?
Daarom wordt vaak gewerkt aan een Levensboek vol verhalen. De inzet van een tijdlijn voegt iets belangrijks toe: herinneringen krijgen een plek in de tijd en dat geeft ordening en veel nieuwe inzichten. Een Timeline journal is dan een onmisbaar instrument.
Het helpt om samen op zoek te gaan naar de verhalen die bij het kind horen en zo te werken aan een levensboek. Donker en licht, groots en alledaags, alles vindt z’n plek in het levensverhaal. Toch is een gewoon notitieboek niet altijd voldoende om begrip te krijgen van hoe de dingen gelopen zijn. Zodra je de bladzijde omslaat ben je immers zicht op het voorgaande kwijt. In het verhalende is wat minder zicht op context en het proces.
Maak daarom samen met de jongere een levenslijn, bijvoorbeeld in een Timeline journal. Het is een leporello, een als harmonica gevouwen boek, dit is er speciaal voor gemaakt om informatie te koppelen aan een tijdlijn. Dat geeft heel veel ingangen tot gesprek en reflectie.
Zo’n mooi boek als een Timeline journal, dat helemaal speciaal en persoonlijk is, wordt daarmee een heel belangrijk bewaar-item dat bijdraagt aan eigenwaarde en groei. Dat contact met de persoonlijke geschiedenis helpt; ‘Dit ben ik, ik mag er zijn’.