24 november 2022 | Creatief, Planner, Werkwijze

Je eigen kalender of jaarplanner maken

Bereid jij je ook graag voor op het nieuwe jaar? Ontdek dan hoe je zelf eenvoudig een unieke jaarplanner maakt. Met zo’n handige tijdlijn ontstaat overzicht voor de komende twaalf maanden en kun je de grote lijnen alvast uitzetten. Feestdagen en verjaardagen, vakanties, werk of school… je vult je jaarkalender met wat je nu al weet. Het geeft  jou, je gezin of je bedrijf een fijn inzicht in het jaar dat voor je ligt. En zodra het nieuwe jaar begonnen is vult de tijdlijn zich al doende met nieuwe activiteiten.

Je bewijst jezelf een dienst door alvast een jaarplanning te maken. Doordat je een goed beeld krijgt van het jaar dat voor je ligt, kun je zorgen voor een goede verdeling van inspanning en ontspanning. Waar ben je druk voor je werk? Waar zitten de sociale knooppunten, van feestdagen en verjaardagen? Waar heb je ruimte om even uit te checken en te ontspannen? Dit is een goed moment om ook al de kansen te spotten om op vakantie te gaan of wat extra vrije tijd te plannen: blok die ruimte meteen en vraag je vrije dagen vast aan.

Een jaarplanner maken op een tijdlijn

Gebruik voor het maken van je jaarplanner een Timeline journal. Die is op een speciale wijze gebonden, ideaal voor het maken van een tijdlijn. Je werkt er in als in een gewoon notitieboek, maar doordat het als een harmonica opgevouwen is, kun je het boek ook uitvouwen. Dan krijg je zicht over je hele planning, wat een grote meerwaarde heeft. Een jaar past nou eenmaal niet zo goed op de twee bladzijden waar je normaal mee werken moet. In deze leporello gebruik je gewoon net zoveel pagina’s als je nodig hebt voor je planning: je kunt altijd zicht houden op het geheel door je planning uit te vouwen.

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2022/10/Leporello-Timeline-journal-1-scaled.jpg

Hoe maak je een tijdlijn?

Je kunt deze weetjes over het Timeline journal inzetten, zo wordt het nog eenvoudiger om je tijdlijn in te richten. Dit journal is, net als een bullet journal, gevuld met hele kleine puntjes (bullets) die ervoor zorgen dat je niet verdwaalt in een lege bladzijde. Uniek is de doorgaande lijn, die je houvast geeft om de maanden in te tekenen. Je tijdlijn is zo in een handomdraai in de steigers gezet.

Even een klein rekenhulpje:

  • Eén pagina is 15,5 cm breed en 21,5 cm hoog
  • Per pagina vind je 31 bullets horizontaal . Tussen twee bullets zit steeds 5 mm
  • De totale lengte van een Timeline journal is 16 meter! Je vindt 8 meter ruimte aan de voorkant en nog eens 8 meter op de achterkant. Start je Timeline journal bijvoorbeeld met een compacte jaarplanner, er is nog heel veel ruimte over voor maandplanners of weekplanningen.
  • De voorkant van het journal biedt 52 pagina’s = 26 spreads (2 pagina’s naast elkaar). En op de achterkant vind je net zoveel bladzijden om op te werken. In totaal zijn er dus 104 pagina’s = 52 spreads
https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2022/10/Jaarplanner-2023-tijdlijn-1.png

Een jaarplanner maken: hoe doe je dat?

Benieuwd naar hoe je je kalender of jaarplanner makkelijk in kunt delen? Volg deze tips:

  • Denk eerst na hoeveel ruimte je wilt nemen voor je planning. Wil je een compact overzicht van het jaar? Of zoek je een jaarplanner waar je veel details per maand in kwijt kunt? Als je het doel van je jaarplanner scherp hebt, kun je van start.
  • Gun jezelf lekker de tijd en maak een tafel vrij om al je spullen klaar te zetten. Denk aan stiften, pennen en potloden, een lineaal, stickers, washitape, mallen en stempels.
  • Gebruik het rekenhulpje om een plannetje te smeden. Kies jij voor een compacte jaarplanning? Neem dan 4 pagina’s voor het maken van je tijdlijn. Op iedere pagina teken je drie maanden in op de tijdlijn. Voor iedere maand heb je dan 5 centimeter ruimte. Koppel specifieke gebeurtenissen, zoals verjaardagen of examens alvast aan je lijn. Je trekt een lijntje naar boven of naar onderen en tekent of schrijft er alvast bij welke gebeurtenis er dan te wachten staat. Heb je al zicht op langer lopende perioden,  zoals een aantal weken school, een periode vrij of een project dat een kwartaal in beslag neemt? Dan teken je dat tijdsvak vast in, bijvoorbeeld door parallel aan je tijdlijn een gekleurde lijn te tekenen.
  • Wil je juist veel ruimte voor je jaarkalender? Dat kan ook: Gebruik bijvoorbeeld voor je maand een hele bladzijde. Je hebt 31 puntjes op de lijn: voor iedere dag eentje! Of benut een hele spread voor een maand. Zo biedt je jaarplanner ruimte voor heel veel details. In dat geval kun je je planner langzaamaan omtoveren in een jaarverslag. Schrijf gedurende het jaar regelmatig anekdotes, voeg foto’s in of houdt trackers bij. Wat begint als jaarplanner vormt aan het einde van dat jaar een mooie terugblik.
  • Begin gewoon en wees niet te streng voor jezelf. Het hoeft niet perfect. Alles wat je al zeker weet kun je gewoon in de planning schrijven of tekenen. Is iets nog niet zeker? Werk dan met potlood of plak een post it in je planning. Dan kun je dat later nog aanpassen. Een foutje in je planning los je eenvoudig op door er een gezellige decoratie overheen te plakken. Je planner is net als het leven: af en toe moet je improviseren 😉

Zoals je ziet zijn er volop opties om zelf een jaarplanner of jaarkalender te maken. En heb jij de jaarplanner gemaakt? Deel het op Instagram of op Facebook met een verwijzing naar @torteltimelines! Dan deel ik jouw mooie werk ook weer.

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2022/11/maand-in-jaarplanner-scaled.jpeg
Inspireer anderen op social media!
Zelf een jaarplanner maken?
Timeline journal