7 september 2021 | Levensverhalen

Oude lijnen, routes en verhalen

Ons landschap zit er vol mee: oude lijnen die in lang vervlogen tijden ontstaan zijn. Infrastructuur van oudsher. Van kerkenpaden tot karrensporen. En ik vind ze eindeloos intrigerend. Wij rijden over wonderlijke kronkelwegen; mooie routes die in het verleden een belangrijke functie hadden voor koetsen en hondenkarren. Die oude lijnen in het landschap vertellen bijzondere verhalen, die onze omgeving veel meer identiteit geven. Maar dan moet je er wel oog voor hebben… zoals ook lang vergeten verhalen en lijnen in ons eigen leven het verdienen gezien te worden.

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2021/09/t_Havenlijntje-scaled.jpeg

't Havenlijntje

Mijn schrijvershuisje staat aan precies zo’n oude landschapslijn. Ik kan het bijna niet geloven als ik uit het raam hang om een ijsvogel te spotten, maar hier reed vroeger een trein! Als een groen lint slingert een paadje achter mijn huis langs, omlijst door grote bomen en een kabbelend watertje. En waar nu de eekhoorns door de boomtoppen springen, tufte vroeger een trein van de haven naar het ‘centraal’ station. Ik vind het geweldig dat de plattegrond van mijn woonplaats nog steeds getekend is door die belangrijke verbindingsroute uit het verleden.

Lange lijnen, patronen en routes

Het past naadloos bij mijn passie: het werken met tijd, je verbinden met de verhalen die je maken tot wie je nu bent. Het visueel maken van lange lijnen, van patronen en routes die bij je leven horen. Want de geschiedenis heeft immers sporen nagelaten, patronen in je leven ingesleten. Of het nou kostbare herinneringen zijn of een pijnlijke periode die je probeert te vergeten: wat eerder was heeft je leven gevormd. En dan kun je maar beter weten welke stations er bij je leven horen, welke trein je tegen wil en dank hebt gemist, welke route je gelukkig maakt en welke uitgesleten paden je eigenlijk niet meer dienen. Daarvoor moet je soms wat research doen, in de archieven duiken om de verhalen te herinneren. Of juist dromen en reflecteren, om je route uit te kunnen stippelen voor je toekomst.

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2021/09/oude-kaart.jpg

De lijnen in jouw leven

Als je op zoek gaat naar de belangrijkste lijnen in je leven, kun je starten met de belangrijkste episodes: de adressen waar je woonde, een lange relatie, een baan bij een werkgever. Teken de grote mijlpalen in, momenten waarop je van richting veranderde, de keerpunten in je leven. Kijk eens naar de belangrijkste rollen die je vervulde: van kind, leerling, ouder, verzorger of mentor. Wanneer was je in je element, ging je als een trein? En wat maakt dat jij op stoom komt? In het vertellen van verhalen, het uittekenen van je eigen routekaart, ontstaat al snel ruimte tot reflectie. Je ziet oorzaak en gevolg, de stations en het landschap. Werk het uit in een Timeline journal, of doe mee met een workshop aan ‘t Havenlijntje in Nijkerk en ontdek de oude lijnen, routes en verhalen van jouzelf.

Inspireer anderen op social media!
Je eigen leven in kaart brengen?
Timeline journalen en workshops!