16 mei 2023 | Nieuws

'Een Sterk Verhaal'

‘Een Sterk verhaal – je verleden tegen de horizon van je toekomst’. Dit is de titel van een nieuwe biografische interventie, ontwikkeld door Scelta/GGNet, De Levensstudio en het Story Lab van de Universiteit Twente. Christa Smits van Tortel Timelines volgde de training voor trainers en zet de inzichten uit deze evidence-based methode in in haar werk. Christa: ‘In de reflectie op je levensloop ligt de kans om jezelf beter te leren kennen en je toekomst vorm te geven. Juist in het herinneren en vertellen ontstaat verbinding met anderen, acceptatie en compassie voor jezelf en de ruimte om je identiteit te versterken.’

Een narratieve benadering

Het doel van Een Sterk Verhaal is mensen te ondersteunen in hun herstel, vooralsnog als training binnen de GGZ. Tortel Timelines benut deze inzichten uit de narratieve psychologie in een bredere context en richt zich vooral op preventie. We kennen immers allemaal momenten waarop je niet weet hoe je verder moet: Je voelt dat het leven niet stroomt, of je hebt behoefte om op adem te komen. Dan helpt het om ervaringen om te zetten in verhalen waarmee je verder kunt, die je perspectief bieden. 

Onderdeel van de methode ‘Een Sterk Verhaal’ is het maken van een levenslijn. Herinneringen worden chronologisch geordend en schematisch op een rij gezet. We zijn geneigd om fragmentarisch te herinneren en leggen onbewust nadruk op moeilijke gebeurtenissen. Een levenslijn creëert ruimte voor de veelzijdigheid van je verhaal.

Christa: ‘Ik ben heel blij dat ik in deze training ook de tijdlijn weer tegen kwam! Met het ordenen van gebeurtenissen in de tijd voeg je context en samenhang toe aan je herinneringen. Het is prachtig hoe snel je daardoor tot nieuwe inzichten komt. Daarom ontwikkelde ik een volledige werkwijze om je levensverhaal eenvoudig in beeld te brengen op een tijdlijn: De Lifetime editie van het Timeline journal. In de aansluitende workshop Lijn in je leven duiken we dieper in de materie en krijg je snel zicht op waar het in jouw leven over gaat.’

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2023/05/Een-Sterk-Verhaal-scaled.jpeg

Je leven als verhaal benaderen

Je kunt je eigen levenservaring inzetten als een bron van informatie, als een schatkist om in te zetten voor persoonlijke groei. In je verhaal wordt zichtbaar wat je nodig hebt om te floreren, wat bij je past en hoe je om kunt gaan met overgangen. En door compassievol aandacht te geven aan moeilijke gebeurtenissen kun je deze achterlaten in de tijd, deze leren accepteren en verwerken. Zo ontdek je wellicht nieuwe richting, vind je opnieuw doel in je leven. En op z’n minst leer je jezelf door terug te blikken nog veel beter kennen.

Workshops autobiografisch schrijven

Zelf geïnteresseerd in wat een tijdlijn toevoegt aan inzicht en herstel? Wil je ervaren hoeveel plezier, wijsheid en bouwstenen te vinden zijn in je eigen levensverhaal? Meld je dan aan bij een van de workshops van Tortel Timelines. Christa combineert luchtige werkvormen, betekenisvolle ontmoeting en de nieuwste wetenschappelijke inzichten met elkaar en helpt jou snel lijn te vinden in je eigen verhaal.

https://www.torteltimelines.nl/wp-content/uploads/2023/01/Workshop-Lijn-in-je-leven-Tortel-Timelines.png
Deel dit nieuwsbericht op social media!