Over Christa Smits

Christa Smits woont met haar gezin aan de rand van de Veluwe. Ze bedacht journalen op een tijdlijn en gaf in 2022 twee boeken uit: Timeline journals. Daarnaast organiseert zij verrassende workshops in het teken van persoonlijke ontwikkeling en autobiografisch werken. En natuurlijk speelt het maken van een tijdlijn daarin een grote rol.

‘Door letterlijk lijn aan te brengen in je verhaal, ontstaat een waardevol perspectief. Je ordent chronologisch en krijgt inzicht cadeau’

Christa heeft jarenlange ervaring als strategisch communicatieadviseur, vindt haar roots in social work en deed een opleiding tot natuurgids. Naast haar werk voor Tortel Timelines is zij hoofdredacteur van de corporate website van Rijkswaterstaat.

Hoe ontstond het Timeline journal?

Christa: ‘Met een gezin en drukke baan is er altijd wat te doen. Tijd vliegt door mijn vingers, ervaringen buitelen over elkaar… Zo af en toe heb ik behoefte om stil te staan en orde aan te brengen in mijn ervaringen. Mijn belangrijkste troeven zijn dan: naar buiten en schrijven. Dan ontstaat er weer ruimte, ontspanning en inzicht in mijn gedachten en gevoelens.

In een periode waarin ik merkte dat ik nog een appeltje te schillen had met vroeger, kocht ik een dikke rol papier. Ik tekende er een lijn op en zette alles wat ik beleefd heb in mijn leven in chronologische volgorde op de tijdlijn. Alleen al het bezig zijn met mijn verhalen bracht ruimte en rust. Hoe meer ik wist te plaatsen in de tijd, hoe stiller het werd in mijn hoofd. Maar tot mijn verbazing bracht het werken met chronologie mij zoveel meer dan alleen maar overzicht. Mijn grootste inzichten ontstonden door gebeurtenissen een plek te geven in de tijd. Ineens werden context en samenhang zichtbaar, intensiteit en tussenruimte, oorzaak en gevolg.

De tijdlijn wierp een nieuw licht op mijn ontwikkeling, ik leerde mezelf veel beter kennen. Losse ervaringen bleken stapstenen in een groter geheel. Ik zag voor het eerst lange lijnen, de episodes in mijn leven. Dat gaf inzicht en waardering voor mijn pad. De glansrijke momenten én de donkere dagen behoren tot mijn schatkist aan levenservaring. En juist dat besef maakt dat ik helemaal aanwezig kan zijn in het nu en weet waar ik heen wil in mijn leven.

Werken met een tijdlijn is een krachtig instrument en dat deel ik graag met jou. Daarom ontwikkelde ik het Timeline journal, waarin gebeurtenissen een plek vinden in de tijd. Breng lijn aan in jouw unieke verhaal. Om te ontspannen en te reflecteren. Om zaken te ordenen of om inspiratie te vinden. Zo ontstaat een superpersoonlijk boek om te bewaren en te delen. En wil je liever een stukje op weg geholpen worden? Ontdekken wat er voor een wijsheid verscholen ligt in jouw eigen verhaal? Welkom bij een van de verrassende workshops van Tortel Timelines.’

 

Ontdek de lijn in jouw leven!

Christa over autobiografisch werken en zingeving

Het Timeline journal is veelzijdig en kun je inzetten voor allerlei creatieve doelen. Maar een tijdlijn vol herinneringen en dromen heeft een streepje voor bij Christa: ‘Je levenservaring is een schat om regelmatig in te zetten. Je identiteit hangt heel nauw samen met je herinneringen. Het geeft rust om de lijn daarin te ontdekken en verhalen te vertellen en bewaren. Daar zit tegelijk een beetje speling in, je kijkt immers naar het verleden door de bril van nu. Soms helpt het om nieuwe verhaallijnen te vinden, op zoek te gaan naar andere invalshoeken en begrip.

In de workshops van Tortel Timelines verbindt Christa dan ook creativiteit en autobiografisch werken aan zingeving en mentale gezondheid. Zij organiseert de workshop ‘Lijn in je leven’ in haar atelier in Nijkerk. Ook werkt Christa regelmatig in opdracht voor organisaties. En natuurlijk is zij in de natuur te vinden met Levensloopjes, waarin natuur, beweging, ontmoeting en zingeving samen komen.

Ben je in de natuur, dan krijg je al zoveel aangereikt. Zet je zintuigen aan; alle thema’s die ook in jouw leven spelen zijn in de natuur zichtbaar. Dat in combinatie met beweging en ontmoeting… met Levensloopjes raken we lichtvoetig onderwerpen aan die ieder mens tegenkomt op z’n levenspad.

Agenda
Bestel nu jouw eigen exemplaar van het Timeline journal!
Shop

Reis door de tijd en breng lijn aan in jouw unieke verhaal

Het Timeline journal is geschikt voor iedereen die op creatieve wijze structuur wil aanbrengen en uit wil zoomen. Een uitdagend nieuw product voor de liefhebber van schrijven in een dagboek, journaling, autobiografisch schrijven, maken van reisverslagen of planners…

Wil je graag meer weten? Neem dan contact op met Christa!

Christa Smits workshops Tijdlijn maken